Nieuws

Brussels regeerakkoord doet huurprijzen oplopen

De Brusselse regering verschuift de komende jaren de lasten van arbeid naar vastgoed.

In de personenbelasting verdwijnt een Brusselse belasting en de gewesttaks van 89 euro per inwoner wordt afgeschaft. Beide maatregelen zouden de Brusselse gezinnen een besparing van meer dan 200 euro per jaar kunnen opleveren. In de plaats stijgt vanaf 1 januari 2017 de onroerende voorheffing in Brussel. Met welk bedrag is nog niet beslist, maar onderhandelaar Guy Vanhengel (Open VLD) zei gisteren dat het om een 'lichte stijging' gaat.

De uiteindelijke belastingfactuur zal vrij neutraal zijn voor de Brusselaars: de personenbelasting zal dalen en vastgoed zal iets duurder worden. Maar eigenaars die buiten het gewest wonen, moeten de hogere onroerende voorheffing wel neertellen.

'De maatregel brengt de betaalbaarheid op de nu al krappe private huurmarkt in het Brussels Gewest nog meer in het gedrang. Het aanbod huurwoningen dreigt te dalen, terwijl de vraag toeneemt. En de huurprijzen liggen nu al boven het gemiddelde', zegt Dajo Hermans, de woordvoerder van de Confederatie van Immobiliënberoepen. Meer dan de andere gewesten is het Brussels Gewest een huurmarkt. Het eigendomspercentage bedraagt er 50 à 60 procent, tegenover meer dan 75 procent over het hele land. De eigenaars die buiten het Brussels Gewest wonen, worden getroffen door de maatregel.

Bron: De Tijd