Nieuws

Groen licht voor invoering as-built-attest

Zopas werd een belangrijk amendement over de invoering van het ‘as-built-attest’ goedgekeurd. Dit attest verklaart dat een constructie of gebouw niet of slechts beperkt mag afwijken van de plannen die werden ingediend voor de aanvraag van de stedenbouwkundige vergunning.

Met het ontwerpdecreet ‘Codextrein’ wil de Vlaamse regering en groot aantal wijzigingen doorvoeren in de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening. Dat ontwerpdecreet zal na de zomer in de commissie en plenaire vergadering worden goedgekeurd. Onlangs werd groen licht gegeven voor de invoering van het ‘as-built­attest’.

Waar gaat het over? Neem nu een koppel dat tijdens de bouw van hun huis beslist om een paar wijzigingen aan te brengen: een bijkomende dakkapel bijvoorbeeld. Wanneer het koppel de woning na enkele jaren verkoopt, vraagt de notaris bij de gemeente stedenbouwkundige inlichtingen op. Daaruit blijkt dat de woning is vergund en er geen bouwinbreuken bekend zijn. De nieuwe kopers van de woning weten dus niet dat er een niet-vergunde dakkapel is. Meestal komt dit pas aan het licht wanneer de kopers zelf enkele verbouwingen aan hun woning willen doen en voor een nieuwe vergunning langsgaan bij de gemeente.

Zekerheid voor koper
In het beste geval kunnen de bouwovertredingen geregulariseerd worden, maar erger is het als de overtredingen moeten worden afgebroken. Met het as-builtattest krijgt de koper de zekerheid dat het gebouw ook werkelijk is gebouwd zoals het werd vergund. Het attest kan worden opgemaakt door de architect. Het is niet verplicht, maar het is een meerwaarde voor koper en verkoper.

(Bron: Het Belang van Limburg)