Nieuws

Lagere woonbonus zorgt niet voor crash op immomarkt.

De verlaging van de woonbonus heeft niet geleid tot een ineenstorting van de vastgoedmarkt of de -prijzen. Integendeel. "Januari is voorlopig een goede maand", klinkt het bij de makelaars. "Van een crash is zeker geen sprake."

Maar bij veel vastgoedmakelaars leefde de vrees dat het aantal transacties en de prijzen vanaf dit jaar fors zouden dalen. Voorlopig blijkt die angst ongegrond. Hoewel het nieuwe jaar amper twee weken ver is, lijken de eerste signalen te wijzen op een stabilisatie van de transacties en de prijzen. "We willen niet euforisch klinken, maar de verlaging van de woonbonus heeft geen gigantische impact", vertelt Dajo Hermans, woordvoerder van de Confederatie van Immobiliënberoepen. "Het aantal transacties is tot dusver vrij constant in vergelijking met januari vorig jaar. En van een crash van de prijzen is geen sprake."

Hetzelfde geluid horen we bij Mathieu Verwilghen, die vorig jaar Century 21 verkocht, maar nog altijd de vinger aan de pols houdt. "Ik had vorige week een vergadering met 25 makelaars, en allemaal vertelden ze dat januari een goede maand was. Wel merkten ze op dat er meer gediscussieerd wordt over de prijs." Dat beaamt Dajo Hermans (CIB). "Een correcte verkoopprijs is nodig. Vroeger durfden de verkopers al eens een hogere prijs te vragen om hun beoogde prijs te krijgen. Maar die periode is voorbij. Een huis of appartement dat te hoog geprijsd is, raakt niet verkocht."